A Szappanfőzésről...

Eredeti magyar kézműves szappancsalád! Ez mit is jelent?

A F.I.T.O. szappanok nem nagyüzemi technológiával készülnek, hanem egyszerű háztartási eszközökkel. A modern konyhai berendezések használatának kivételével az eljárás teljesen megegyezik a tradícionális szappanfőzéssel. A szappan készítés folyamatát első perctől az utolsóig közvetlenül figyelemmel kísérem, hogy a lehető legjobb minőségű terméket állítsam elő. Objektív eszközökkel, és érzékszervi úton folyamatosan ellenőrzöm a szappan fizikai és kémiai tulajdonságait.

A modern kor előírásainak megfelelően (MSZ EN ISO 22716/2008), persze, a szappanfőzési folyamatot papírra vetettem, és ez a dokumentum, mintegy "szabványként" biztosítja a folyamtos, egyfomra, magas minőséget minden új főzés alkalmával.

A termékek adatlapjai (MSDS) megtalálhatóak a Vásárlás menüpont lalatt.

Egy másik fontos dolog. Hidegen vagy melegen?

Melyik szappan a jobb? A hideg vagy a meleg eljárással készült? Imádom a fővő szappan tiszta, sima, egyszerű illatát... Magában hordozza a kellemes fürdőzés élményének ígéretét, a következő illat és szín kikeverésének izgalmait, majd a várakozás hosszú óráit a kihűlésig, és a formázás alkotó feszültségét...

Az utóbbi időben sokakat megfogott a házi szappankészítés élménye. Én magam is megtanultam a meleg és a hideg eljárást is. Természetesen a hideg módszer egyszerű, időtakarékos, megbízható, és kíméletes a hatóanyagokkal. Bár gyorsan elkészíthető a "puding", vagyis a szappanmassza (az ügyesebbek percek alatt összedobják), ám a végeredmény csak 4-5 hét múlva lesz használható.

A meleg eljárással készített, vagyis főzött szappanok előnye, hogy gyakorlatilag "azonnal" készen vannak. A főzött szappanban már nincsen elszappanosítatlan lúg, csak nagyon kis mennyiségben. Az általam készített szappan nyersen, melegen is csak kb. 10-es pH értéket mutat.(Ezt az indikátor papírral szoktam ellenőrizni. Tudni szeretnéd ez miért ideális?) A szappan masszába beleöntött illóolajok, gyógynövényolajok (pl. körömvirágolaj), hatóanyagai nagyobb mértékben megmaradnak, mint a hideg módszernél, mert a lúgok kevésbé károsítják őket. A szappant másnap még egész jól lehet formázni, szeletelni, pedig készen van. Már lehet vele mosakodni! Én ezt szeretem a házi szappankészítésben.

Én a megleg szappanok mellett döntöttem

Ennyi. Mindössze néhány óra. És a fővő szappan finom illata...